Na meer dan 200 jaar
Binnen de abdijmuren komt er een nieuwe microbrouwerij. Voor het eerst sinds de abdij tijdens de Franse Revolutie opgedoekt werd, zal er opnieuw bier gebrouwen worden. Deze zomer beginnen ze met de bouwwerken. ‘Exact waar vroeger de historische brouwerij stond’, zegt pater Karel. "‘We wilden dit al langer doen. Bier is altijd een onderdeel geweest van het leven in de abdij.’
Subprior Karel Stautemas zal de productie leiden samen met Franse brouwmeester Marc-Antoine Sochon van Carlsberg. Stautemas werd verkozen voor die functie door zijn confraters, Hij volgt daarvoor in Denemarken een opleiding tot brouwmeester.
Ingrediëntenlijsten
Het nieuwe bier wordt gemaakt op basis van oude ingrediëntenlijsten die genoteerd staan in de middeleeuwse boeken van de abdijbibliotheek. Die boeken worden voor het eerst tentoongesteld.
‘We willen een laboratorium zijn waarin verleden en toekomst samenkomen. We willen de oude brouwtraditie combineren met onze hedendaagse kennis van de moderne technieken’, vertelt pater Karel.
Hectoliters
Het plan is om jaarlijks 10.000 hectoliter bier te produceren, een bescheiden hoeveelheid. Dat is minder dan de andere abdij- en trappistenbrouwerijen zoals Westmalle,. Ter vergelijking: wereldwijd wordt er jaarlijks anderhalf miljoen hectoliter Grimbergen gebrouwen.
In het najaar van 2020 moeten de eerste flessen in de winkel liggen. Het bier zal vooral lokaal verkocht worden en in mindere mate ook nationaal en in Frankrijk. De winst zal deels naar het levensonderhoud van de paters gaan en naar sociale doelen.
Wereldwijde belangstelling
De doorbraak in Grimbergen met de microbrouwerij en de belofte van authentiek eeuwenoud bier wekt in de hele wereld belangstelling. Media in o.a. Rusland, Spanje, Italië, Polen, Tsjechië, de Verenigde Staten, Australië, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Zweden, zelfs Vietnam berichten er uitgebreid over, getuige onderstaand overzicht.
https://edition.cnn.com/2019/05/22/europe/belgian-monks-beer-intl-scli/index.html
https://www.thedrinksbusiness.com/2019/05/grimbergen-abbey-monks-to-brew-beer-from-medieval-recipe/
https://www.youtube.com/watch?v=W9jXXqo7az8
https://www.inside.beer/news/detail/belgium-monks-of-grimbergen-abbey-to-revive-brewery.html
https://www.thebulletin.be/forget-maes-grimbergen-monks-plan-brew-own-beer
https://www.vrt.be/vrtnws/fr/2019/05/22/les-peres-de-l_abbaye-de-grimbergen-ouvrent-une-brasserie/
https://clubsandwich.konbini.com/marche/biere-grimbergen-brassee-par-les-moines-qui-lont-creee
https://religion.orf.at/stories/2982936/
https://www.katholisch.de/aktuelles/aktuelle-artikel/monche-in-grimbergen-wollen-wieder-bier-brauen
https://profibeer.ru/beer/monaxi-grimbergena-snova-nachali-varit-pivo/
https://www.esquire.com/it/lifestyle/food-e-drink/a27555025/birra-trappista-200-anni/
http://www.bulvar.cz/mnisi-po-220-letech-vzkrisili-stredoveke-pivo-diky-knize-z-12-stoleti
https://www.beernews.se/articles/munkar-vill-brygga-ol-igen-efter-220-ar/
https://baomoi.com/phat-hien-cong-thuc-u-bia-that-truyen-220-nam-o-bi/c/30826566.epi