PRACHTIG BOEK OVER BIER EN DE ABDIJ VAN GRIMBERGEN DOOR DE EEUWEN HEEN
De abdij van Grimbergen brouwt opnieuw bier binnen de eigen abdijmuren. De Norbertijnen hebben altijd bier gebrouwen; eigen brood en eigen bier waren ooit zelfs een voorwaarde om een abdijgemeenschap te mogen beginnen. De Franse Revolutie maakte een abrupt einde aan het abdijleven.
Eeuwen later ontkiemde de droom om het brouwen te hernemen. Abdijbrouwer Karel Stautemas assisteert nu bij de creatie en de productie van nieuwe bieren in Grimbergen. Daarmee verrijst de feniks – het embleem van de Norbertijnen van Grimbergen – voor de vierde keer uit zijn as. Die microbrouwerij en vondsten in de oude archieven waren een uitstekende aanleiding om de rijke geschiedenis van het brouwen van bier in Grimbergen en de regio te bekijken. Het boek ‘De vierde feniks, bier en de abdij van Grimbergen door de eeuwen heen’ vertelt over de zoektocht naar de traditie van het bierbrouwen in de abdij, maar ook in Brabant, Vlaanderen en zelfs daarbuiten. Het boek is rijk geïllustreerd, leest vlot en bevat talrijke verrassende wetenswaardigheden over de historiek van het bierbrouwen en het bierverbruik. ‘De vierde feniks’ is een uitgelezen eindejaarscadeau dat zijn waarde blijvend behoudt.
Auteurs: Luc Roesems en Karel Stautemas
Redactiemedewerkers: Walter Callaert, Filip Erkens, Frank Meysman, Luc De Raedemaeker, Ton Smits en Eva Van den Eynde.
Het boek ‘De vierde feniks: bier en de abdij van Grimbergen door de eeuwen heen’ kost 29€.